Наука з бодуна: як правильно тверезіти і похмелятися
Здається, лише немовлята не знають, що алкоголь украй токсичний для всього організму. На жаль, але любителі закинути за комір зустрічаються ще й у наш тверезий час. Під час пиятики вони, як правило, мало думають про те, що на них чекає наступного ранку. А даремно. Невтомна спрага, біль голови, загальна слабкість — ось незмінні супутники сильного похмілля. Коли зовсім погано, краще звернутися до лікаря, а стан середньої тяжкості можна нейтралізувати в домашніх умовах. Якщо, звичайно, знати, як алкоголь діє на організм.
Коли ранок гірший за вечор
Зі шлунка в кров потрапляє мала кількість випитого алкоголю. Більша його частина всмоктується через стінки дванадцятипалої кишки, усіяні великою кількістю кровоносних судин. Разом з кров'ю молекули етанолу (діючої речовини будь-якого хмільного напою) потрапляють до ворітної вени, що йде в печінку. Там розщеплюється трішки молекул, решта продовжують циркулювати по кровоносній системі, поки знову не пройдуть через печінку, де розкладеться ще якась кількість.
Блукання спирту в крові продовжується, доки його концентрація не опуститься до природного рівня. Так, в організмі людини завжди міститься певна фонова кількість етанолу, хоча й дуже невелика - не більше одного міліграма на літр. Усього печінка переробляє близько 90% прийнятого на груди спирту, решту виводять нирки із сечею, легені при диханні та шкіра через піт.
При виявленні етанолу печінка задіює три основні ферменти - алкогольдегідрогеназу, цитохром 2Е1 і ацетальдегіддегідрогеназу. Перші два окислюють етанол з утворенням ацетальдегіду, який потім перетворюється третім ферментом в оцтову кислоту, що розпадається на воду та вуглекислий газ із виділенням енергії. З усіх продуктів розпаду ацетальдегід отруює найсильніше. І чим швидше він залишить організм, тим швидше налагодиться самопочуття людини і тим менша шкода зазнають її органи. Справа в тому, що ацетальдегід - хімічно активна молекула, що взаємодіє з білками і порушує їх функцію. Під удар потрапляють центральна нервова система, різноманітні тканини. Цим і викликані загальна слабкість, хворий стан ранком після застілля.
Етанол розщеплюється швидше, ніж активніші ферменти. Концентрація алкогольдегідрогенази залежить від статі, ваги та віку людини, але переважно від генетики. На жаль, штучно збільшити активність цього ферменту неможливо. Щоправда, працездатність іншого ферменту - цитохрому 2Е1 - може зрости на тлі регулярного вживання спиртних напоїв, тому "натреновані люди" приходять у норму швидше. І все ж протверезіння в будь-якому випадку вимагає часу, а значить, готуватися до похмілля можна і потрібно заздалегідь, ще до того, як прийняли першу дозу.
Як допомогти печінці
З огляду на те, що ацетальдегід вкрай агресивний, логічно його пов'язати з якоюсь сторонньою речовиною. На допомогу прийде звичайне вугілля активоване (норму розрахувати просто: одна таблетка на 10 кілограмів маси тіла). Його можна випити і перед святом – це значно полегшить ранковий стан. Пригодяться й інші сорбенти, наприклад, ентеросгель, вівсяна каша, рис.
Кислота сповільнить утворення ацетальдегіду, отже, обмежить його накопичення в організмі. Її багато в цитрусових. Причому краще брати необроблені фрукти, оскільки в них більше корисних компонентів. Замість того, щоб покласти в чай часточку лимона, краще з'їсти цілий апельсин або грейпфрут.
Одні і шматочки не можуть проковтнути при похмілля, а в інших прокидається звірячий апетит. Зрозуміло, пити натще не варто, оскільки із травної системи алкоголь потрапляє у кров швидко. Щільна закуска цей процес гальмує втричі-вчетверо. Однак слід врахувати, що печінка і так активно працює, намагаючись розщепити та вивести етанол з ацетальдегідом. Не варто її перевантажувати великою кількістю їжі, тим паче жирною. Апетит краще вгамувати легкими супами, кашами, білою рибою, пюре з овочів та іншою їжею, що швидко перетравлюється. Так як алкоголь порушує натрієво-калієвий баланс в організмі, варто налягати на багаті калієм елементи, наприклад, банани або картопля.
"Можливо, це дивно почути від лікаря, але впоратися з похміллям найнадійніше шляхом похмелі. Інакше доведеться чекати, поки всі описані вище процеси завершаться самі. Через 10-12 годин після рясних ливань можна випити 50-70 грамів міцного алкоголю, якщо пили його , або еквівалентну дозу іншого напою. Оскільки активність одних ферментів стимулює інші, повторний прийом активує весь обмінний каскад, і токсичний ацетальдегід швидше окислиться до безпечних молекул. запою", - розповідає Олексій Буєверов, професор Першого Московського державного медичного університету імені І. М. Сєченова.
Тяжка артилерія
Якщо загальна слабкість і біль голови не проходять навіть після сніданку, сорбентів і душу, слід звернутися до ліків. Наприклад, випити аспірин, причому шипучий подіє швидше. А от таблетки, які містять парацетамол, приймати не варто – панадол, цитрамон та інші. Сама по собі молекула парацетамолу нешкідлива, цей препарат дають як жарознижуючий навіть маленьким дітям. Він "мирно" пов'язується з речовинами, що підвищують його розчинність у воді, і виводиться із сечею. Але при надлишку парацетамолу запускається процес розкладання в печінці з утворенням вкрай токсичних речовин. А алкоголь стимулює ферменти, відповідальні за цей небезпечний метаболізм. Тому головне — пам'ятати, що все добре в міру.