Ром із самогону в домашніх умовах, рецепт цього напою не такий уже й простий, вся складність полягає в придбанні інгредієнтів, адже подібний продукт одержують шляхом перегонки відходів цукрової тростини. Знайти в нашій країні перероблену цукрову тростину не так і просто, але цей компонент можна замінити.
Справжній ром є напоєм піратів, його фортеця та насолода вражає. Але не варто думати, що імітація за смаком або якістю поступатиметься чимось натуральному продукту. Відмінності, звичайно, є, але рецепти, які будуть наведені нижче, допоможуть створити чудовий напій з ароматом рому та смаком цукрової тростини.
Ром із самогонуБратися за виготовлення такого напою рекомендовано лише винокур з досвідом.
[ Приховати ]
- Імітація чи ром?
- Ром для новачків
- Чорнослив та трави для напою піратів
- Ром для капітана
Імітація чи ром?
Зробити ром в домашніх умовах не так просто. З цієї причини винокури здебільшого готують імітації. Це благородні напої, які можна використовувати для створення коктейлів, в основі яких є ром, або вживати такий алкоголь як самостійний продукт.
У чому ж переваги та недоліки імітацій:
- Позитивною рисою можна назвати порівняльну доступність інгредієнтів. Компоненти можна придбати в магазині та аптеці, оскільки йдеться про різні трави та спеції.
- Зробити імітацію можна, використовуючи есенцію, це плюс. Але те, що такий алкоголь складно буде назвати ромом — безумовний мінус.
- Ще імітація відмінно поєднується з іншими алкогольними продуктами, які є в будинку, тому можна легко приготувати карколомний коктейль, використовуючи всього кілька компонентів. Цей факт можна зарахувати до переваг продукту.
- Недоліком вважатимуться тривалий процес виготовлення. Щоб самогон хоч віддалено став нагадувати благородний алкоголь, його доведеться кілька місяців ушляхетнювати, наполягаючи в дубовій бочці. Але якщо бочки немає, то можна замінити її корою дуба чи тріскою.
- Але головним мінусом імітації варто вважати її недосконалість. Навіть за дотримання всіх рекомендацій та правил приготувати справжній ром вийти навряд чи. Зате зробити благородний напій, який за всіма характеристиками нагадуватиме ром цілком реально. Подібність буде прийнятною, але точно повторити рецептуру елітного алкоголю не вийде.
Якщо слідувати рецепту, то продукт, схожий на ром, все ж таки вдасться отримати, принаймні так стверджують ті самогонники, що випробували рецепти на практиці.
Ром для новачків
Поширеними є два простих рецепти, які допоможуть у домашніх умовах приготувати напій, який за тими чи іншими характеристиками (колір, запах, смак) нагадуватиме піратський ром.
Отже, рецепт рому з самогону, які інгредієнти знадобляться для створення якісного продукту:
- 1 літр гарного самогону міцністю в 40-45 градусів, бажано піддати дистилят подвійній перегонці, щоб прибрати запах і збільшити якість продукту. Ще бажано витримати самогон 3-6 місяців у діжці з дуба або настояти його на дубовій трісці.
- 200 г цукру.
- 500 мл води, бажано використовувати джерельну або колодязну водицю з низьким вмістом мінералів і солей і без сторонніх запахів і присмаків.
- Ромова есенція – 50 мілілітрів. Цей продукт можна придбати у спеціалізованому магазині або замовити через інтернет.
- 4 чайні ложки паленого цукру. Жженку роблять самостійно, вона допоможе наповнити алкоголь ароматом і надасть йому характерного кольору.
- Ванільна та апельсинова есенція – по 10 мілілітрів кожної.
Приготування алкоголю почнемо зі змішування в каструлі цукру та води. Суміш нагріватимемо на середньому вогні, її доведеться постійно помішувати.
Коли цукор повністю розчиниться у воді, а суміш перетвориться на сироп, знімаємо каструльку з вогню і додаємо в сироп вже заздалегідь підготовлену палю (її готують як карамель).
Тепер розводимо в окремому посуді есенції, змішуємо їх із невеликою кількістю води. Коли сироп зі спекою охолоне до 30 градусів, вливаємо в нього розчин з есенціями. Все ретельно перемішуємо, використовуючи ложки чи лопатку з дерева.
Заливаємо самогон у тару і ще раз все ретельно перемішуємо, потім заливаємо ром у ємність зі скла. Закриваємо її щільною кришкою та відправляємо в холодильник.
Чим довше самогон облагороджуватиметься, тим краще. Приблизно через 2-3 місяці продукт буде готовий до вживання. Але перед тим, як його пити, варто пропустити напій через фільтр з марлі та вати.
Отже, ще 1 рецепт, як зробити ром, компоненти та процес виготовлення:
- 400 грам цукру, який варто перетворити на карамель.
- 2 чайні ложки меленої кави.
- 10 г ванільного цукру.
- 50 г кори дуба.
- 2 літри самогонки міцністю 45–50 градусів.
Усі інгредієнти засипаємо в ємність, ретельно їх перемішуємо та заливаємо алкоголем. Потім добре струшуємо тару і ставимо її у темне приміщення зі стабільною температурою. Приблизно через 3 тижні продукт готовий.
Його рекомендують процідити, а потім відправити щонайменше на 2 тижні в дубову бочку. Можна наполягти ром на трісках дуба, це займе 2-3 тижні. Потім напій доведеться ще раз відфільтрувати, розлити його по пляшках та остудити у холодильнику. Через 2-3 дні продукт буде готовий до вживання. Його можна використовувати для створення коктейлів, до складу яких входить ром.
Чорнослив та трави для напою піратів
Цей рецепт складніший, тому потрібні певні навички у виробництві домашнього алкоголю. Рецепт багатий травами та різними компонентами, тому радять суворо дотримуватися пропорцій і не відхилятися від алгоритму дій.
Отже, що потрібно для виробництва якісного рому, компоненти та схема дій:
- 500–600 мілілітрів якісного самогону міцністю 45 градусів;
- 15 грам чорносливу сушеного;
- 15 г сушених гілок яблук з листочками разом (важко визначити, тому варто заготовити препарат заздалегідь);
- 20-25 грам дубової тріски (використовувати кору не рекомендується);
- 10–15 мілілітрів сиропу з карамелі;
- 12 штук кедрових горішок;
- квітки цикорію - 3 грами (можна використовувати сушену траву, яка продається в аптеці);
- по 2 грами наступних трав: звіробій, буркун, шавлія, деревій;
- по 1 грам таких трав: кардамон, квіти конюшини, зубрівка.
Почати варто зі змішування інгредієнтів: їх засипаємо в банку зі скла, перемішуємо все ложкою або лопаткою і заливаємо самогонкою. Закриваємо тару щільною кришкою та відправляємо її у прохолодне та темне приміщення. Баночку струшуємо щодня, наполягаємо близько 14 днів.
Через 2 тижні проціджуємо дистилят через марлю, з осаду вибираємо чорнослив та тріску дуба, відправляємо ці компоненти назад у тару з алкоголем.
Наполягаємо ром ще 7 днів, бережемо його від контакту з променями сонця. Потім фільтруємо кілька разів та дегустуємо. Якщо напій здасться гіркуватим на смак, додаємо в нього невелику кількість тростинного цукру.
Потім відправляємо в банку нову порцію тріски дуба, заливаємо їх отриманим продуктом і наполягаємо ще 30 днів, періодично струшуючи. Через місяць ром пропускаємо через фільтр і даємо йому ще трохи постояти в холодильнику. Знадобиться буквально 2-3 дні, щоб смак та аромат стабілізувався.
Такий напій буде відрізнятися приємним запахом і м'яким, ніжним смаком, він легко п'ється і може прикрасити святковий стіл.
Ром для капітана
Цей рецепт поєднує в собі всі принади алкоголю домашнього виробництва. Приготовлений таким способом напій буде відрізнятися темним відтінком і матиме яскравий аромат рому.
Щоб створити подібну настоянку, потрібні такі інгредієнти:
- 1 літр якісного та міцного самогону (50 градусів).
- 10 мілілітрів сиропу карамелі.
- 100 г цукру, можна взяти рафінад.
- Кориця і мускатний горіх на кінчик ножа.
- 2–3 грами меліси і стільки ж меленої кави.
- 7 г кори дуба.
- 2 великих чорносливу.
- Гілочка гвоздики для запаху.
Щоб не заплутатися, необхідно дотримуватися алгоритму дій, розібравши його за етапами:
- Карамель, кора дуба, чорнослив та кава відправляємо в банку зі скла, ретельно перемішуємо їх і заливаємо самогонкою. Залишаємо у темному приміщенні на 7 днів. Щодня ємність струшуємо, щоб вона набула рівномірного відтінку.
- Потім витягаємо банку, пропускаємо продукт через фільтр, заливаємо його назад і додаємо спеції та мелісу. Все ще раз перемішуємо, струшуємо та відправляємо у темне приміщення ще на 10 днів.
- Через 10 днів приступаємо до приготування сиропу, використовуючи цукор. Сироп заливаємо в тару з ромом і даємо постояти ще 7 днів.
Через тиждень кілька разів пропускаємо напій через фільтр із вати та марлі, а потім відправляємо його в холодильник на 2–3 дні для стабілізації смаку.
Ром та його аналоги – незвичайний напій, яким завжди можна здивувати гостей!
Авторский самогонный аппарат https://samogon.net.ua