Користь сухопарника для самогоноваріння
Сьогодні домашнє приготування алкогольних напоїв вийшло майже на професійний рівень. І все – завдяки сучасним апаратам-дистиляторам, які пропонуються у великій різноманітності моделей та серій. Дотримуючись технології, за допомогою самогонного пристрою можна приготувати різні за міцністю та смаковими якостями напої — коньяк, вино, кальвадос, настоянки.
Брага, на основі якої виробляють будь-який алкогольний напій, крім етилового спирту, містить ще цілу низку шкідливих компонентів, так званих сивушних масел. Випаровуючись при нагріванні, такі компоненти потрапляють у готовий продукт, внаслідок чого його якість значно погіршується.
Отримати прозорий напій, без специфічного запаху та присмаку — це те, чого прагнути будь-який самогонник. За часів, коли використовувалися, переважно, апарати кустарного виробництва, готовий продукт намагалися очищати активованим вугіллям, содою та іншими підручними засобами. Для очищення самогону використовую і метод подвійної перегонки, але при цьому збільшуються витрати праці та енерговитрати.
Але зараз, коли самогонні апарати виготовляються професійно, процес очищення готового продукту передбачає новий рівень — установку сухопарника. Про те, яка користь від сухопарника знає кожен, хто займався приготуванням алкогольних напоїв у домашніх умовах.
Для чого потрібний сухопарник у самогонному апараті
Сучасні самогонні пристрої призначені для виготовлення якісних алкогольних напоїв. І питання про те, чи потрібен сухопарник у вигляді обов'язкового доповнення до дистилятора, є актуальним для самогонників-початківців. Щоб відповісти на поставлене питання, слід розібратися, як працює і навіщо потрібний сухопарник. Сухопарник (дефлегматор, відстійник, прикубник) - це пристрій, який за допомогою спеціальних трубок приєднується до змійовика та перегінного куба.
Принцип роботи пристрою ґрунтується на тому, що температура кипіння шкідливих домішок перевищує температуру кипіння спирту. Потрапивши в сухопарник, ці домішки перетворюються на конденсат і їх випаровування припиняється, оскільки тепло витрачається на випаровування легшої речовини — спирту. Після того, як процес перегонки закінчено, ємність сухопарника наповнюється коричневою рідиною з неприємним запахом. Кількість такої рідини залежить від багатьох факторів, у тому числі від конструкції апарату-дистилятора та якості використовуваної сировини.
Переваги сухопарника
За допомогою сухопарника рідина очищається фізичним методом, який є ефективнішим, ніж хімічний.
Інші переваги сухопарника полягають у наступному:
при високій температурі перегонки запобігає попаданню в самогон браги і, відповідно, шкідливих речовин
пристрій просто монтується та поєднується з будь-якою моделлю апарату-дистилятора
встановлений сухопарник замінює процес подвійної перегонки, скорочує час очищення та зменшує енерговитрати
Сухопарник не є обов'язковим елементом самогонного апарату, але його використання дозволяє зробити найвищий ступінь очищення напою за мінімальних витрат.
Авторские самогонные аппараты 5в1 https://samogon.net.ua