Технологія виготовлення змійовика для самогонного апарату
Змійовик - це обов'язкова частина самогонного апарату, призначена для конденсації пар спирту за рахунок відведення тепла водою або повітрям через стінки. Незважаючи на складне визначення будь-який бажаючий може змайструвати змійовик у домашніх умовах. Саморобний варіант працюватиме не гірше за магазинні аналоги. Ми розглянемо теорію та практику виготовлення.
Параметри змійовика
1. Матеріал. Найважливіший фактор, що впливає на безпеку та смак самогону. Матеріал змійовика не повинен вступати в реакцію зі спиртом або бути токсичним, але мати достатню теплопровідність для конденсації парів спирту.
Враховуючи вимоги, можна зробити змійовик із міді, алюмінію або нержавіючої сталі. Відповідним матеріалом також є скло, щоправда, простіше купити готовий скляний змійовик у магазині хімреактивів, ніж самому виготовити щось подібне.
Найкраща теплопровідність у міді, але багато самогонників вважають її токсичним матеріалом, насправді це не так. Наприклад, уже кілька століть весь міцний алкоголь французи переганяють в аламбиках – спеціальних мідних дистиляторах, і поки що ніхто не отруївся. На другому місці по теплопровідності алюміній (гірше за мідь в 1.6 раза), зате він порівняно дешевий, доступний і простий у обробці. Змійовики з нержавіючої сталі поступаються мідним у 3-4 рази, до того ж не завжди відома точна марка нержавіючої сталі, а для самогоноваріння підходять тільки харчові, які витримують високу температуру і не вступають у реакцію зі спиртом.
Мідні змійовики найефективніші2. Розміри. Чим довша трубка, тим більше площа контакту пари з водою (краще охолодження), але при цьому зростає гідравлічний опір (знижується швидкість перегону). Правильна довжина змійовика в самогонному апараті (самої трубки до завивання)
Чим більший переріз (внутрішній діаметр) трубки, тим більша площа контакту і нижче опір. Рекомендую використовувати трубку внутрішнім діаметром 8-10 мм.
У проточному холодильнику – 1.5-2 метри.
У НЕ проточному Змійовику – 3-5 метри.
Невелика товщина стінки змійовика підвищує теплопровідність, покращуючи конденсацію, але занадто тонкі трубки складні в обробці та експлуатації, оскільки дуже тендітні. До того ж при зіткненні двох середовищ, у нашому випадку спирту і пари, що сконденсувався, теплопровідність різко падає незалежно від розмірів і матеріалу стінки. Оптимальна товщина трубки змійовика – 0.9-1.1 мм.
3. Орієнтація у просторі. Змійовик можна розташувати вертикально, горизонтально або похило. У самогоноваренні бажано використовувати вертикальну схему підключення, при якій сконденсований дистилят стікає самопливом і не створює додаткових перешкод руху пари.
Вертикальні змійовики бувають висхідними (пар йде знизу догори) і низхідними (згори донизу). Для мінімального опору потрібно подавати пару згори.
4. Система охолодження. Змійовики охолоджують водою, льодом та повітрям. Останні два варіанти менш ефективні та вимагають складних конструкцій, тому далі їх розглядати не будемо. Водяні системи охолодження бувають відкритими - працюють на проточній воді і закритими - резервуар відразу наповнюють необхідною кількістю води. Конструкція закритих систем простіша, але охолоджують вони гірше, найчастіше на виході самогон виходить теплим, а через пару годин перегонки навіть гарячим.
У відкритих системах циркуляція води набагато краще охолоджує змійовик, самогон виходить холодним. До того ж у проточних конструкціях використовується менший за обсягом резервуар ємності для води, внаслідок чого апарат виходить компактнішим.
Правильно подавати воду знизу, а виводити зверху. Для нормального охолодження вода повинна рухатися назустріч самогону, інакше нижня частина змійовика погано охолоджуватиметься. Ця схема називається «режимом протитечії».
https://samogon.net.ua