Глінтвейн
Осінь - та сама пора для глінтвейну!
Склад глінтвейну
У класичному варіанті використовуються такі інгредієнти:
червоне
вино – 750 мл;
вода – 100 мл;
цукор – 1 столова ложка;
тертий мускатний горіх – 1 щіпка;
мелений імбир – 1 чайна ложка;
гвоздика – 5 бутонів;
кориця - 1 паличка (або пів чайної ложки меленої).
⠀
Вказаної кількості інгредієнтів вистачить для приготування 4-5 порцій. Зі складом домашнього глінтвейну можна експериментувати, додаючи інші спеції та фрукти, які подобаються. Але якщо варите глінтвейн вперше, раджу дотримуватися традиційного рецепту. Потім простіше порівняти смак своїх варіантів з оригіналом.
⠀
Вино для глінтвейну
Для приготування глінтвейну добре підходять червоні столові, сухі, солодкі та напівсолодкі вина середнього цінового діапазону. Наприклад, Мерло, Каберне, Кагор, Кіндзмарауллі, Хванчкара та ін. Від кріплених вин краще відмовитися, тому що при їх нагріванні з'являється неприємний запах спирту, що псує враження від напою.
Можна робити глінтвейн і білому вині. У цьому випадку рекомендую додавати більше цукру (3-4 столові ложки), оскільки білі вина мають високу кислотність.
⠀
Технологія варення глінтвейну
⠀
1. Змішати в каструлі спеції та додати воду.
2. Довести суміш до кипіння, зняти з|із| вогню. Наполягати 10 хвилин.
3. Процідити відвар через сито чи марлю.
4. Додати в каструлю вино, відвар спецій та цукор.
5. Нагріти на повільному вогні до 65-70°C.
⠀
Глінтвейн не можна доводити до кипіння. При появі пари та перших бульбашок напій потрібно зняти з вогню.
⠀
6. Накрити кришкою та дати настоятися 5-10 хвилин.
7. Подавати гарячим у високих прозорих склянках або керамічних чашках, що утримують тепло.
⠀
Повторно нагрітий глінтвейн втрачає аромат та смак. Краще готувати невеликі порції та одразу випивати. Закушують глінтвейн сухим печивом, пирогами та несолодкими фруктами. У Німеччині гаряче вино прийнято пити на відкритому повітрі разом із стравами, приготованими на грилі, наприклад, з шашликами та сосисками.
Авторские самогонные аппараты