Цього дня чоловіки роблять собі хохляцькі чуби, жінки надягають на голови вінки зі стрічками та вишиті фартухи. Застілля починають прямо з полудня, причому на столах цього дня обов'язково повинні бути галушки, горілка і сало.
Ритуал такий: кожному наливається гранований стакан горілки, видається шматок сала, три галушки та глечик сметани.
- Першу склянку горілки випивають, занюхують салом і заглядають галушкою.
- Другу склянку можна закусити салом (маленьким шматочком) і занюхати галушкою.
- Третій - заїсти куском сала, закусити галушкою і занюхати сметаною.
Ну а всі наступні склянки горілки можна заїдати, занюхувати та закушувати так, як Вам більше подобається. Усі ми пам'ятаємо старий фільм «Ніч перед Різдвом або вечори на хуторі біля Диканьки», і пам'ятаємо любителів горілки – двох кумів. Це свято, мабуть, вигадане на честь таких любителів.