Не знайдеться народу, який не мав би свого національного напою. Найчастіше ці напої — алкогольні. Шнапс називають німецькою горілкою або німецькою самогоном, проте невірно вважати, що це результат одного рецепту. Насправді шнапс – це група міцного спиртного (міцність близько 40 градусів). А особливість напоїв у тому, що їх одержують перегонкою браги, приготовленої із фруктів чи зерна без додавання дріжджів та цукру. Сировина бродить на диких дріжджах і досить довго, і це є запорукою неповторної "м'якості" та вираженої смакоароматики шнапсу.
Шнапс у домашніх умовах
Приготувати шнапс будинку не так складно, важливо дотриматися чистоти та забезпечити потрібні умови для бродіння. Брагу готують із фруктів або зерна (існує навіть картопляний шнапс), при цьому краще використовувати "дичок": так напій набуває ще більш яскраво вираженого аромату. Як сировину найчастіше використовують грушу, сливу, яблука, абрикоси, пшеницю.
Як робити шнапс: загальні принципи
Щоб приготувати німецький самогон, знадобиться лише два інгредієнти — сировина та вода. Якщо використовуються плоди, мити їх перед приготуванням не можна, достатньо обтерти серветкою від пилу. Цей підхід використовують у всіх рецептах самогону, де бродіння використовується дика культура дріжджів. З зерна попередньо робиться закваска. Нижче розглянемо кілька популярних рецептів приготування шнапсу.
Рецепт яблучного шнапсу
Для приготування шнапсу з яблук потрібно:
5 кг стиглих яблук;
4,5л води.
Увага: використовувати яблука, які не були оброблені воском або іншими речовинами для транспортування та зберігання. Найкращий варіант - відразу з дерева.
Послідовність дій:
- Яблука обтерти чистою сухою серветкою, не мити (на шкірці є дикі дріжджі, які і будуть виробляти спирт).
- Видалити серцевини, нарізати невеликими шматочками.
- Бродильну ємність ретельно вимити та продезінфікувати слабким розчином марганцівки або перекисом водню.
- Помістити нарізані яблука в бродильну ємність, налити 1,5-2 л чистої води некип'яченої.
- Горло ємності накрити марлею, складеною у кілька шарів, поставити ємність у тепло.
- Коли з'явиться шипіння, характерний запах бродіння, бульбашки і піна на поверхні браги (приблизно на 3-5 день), марлю прибрати, додати воду, що залишилася, і закрити ємність кришкою з встановленим гідрозатвором.
- Поставити брагу в тепло (20-27 ° C). Бродіння триватиме близько трьох-чотирьох тижнів.
- Готова брага має гіркий присмак, не виділяє вуглекислий газ, а сировина осідає на дно (товща рідини світлішає).
Перегонка готової браги:
- Рідину злити з осаду за допомогою гнучкого шлангу. Не допускається освітлення браги бентонітом, оскільки він з'їсть всю потрібну ароматику.
- Перегнати без поділу на фракції до залишкової міцності 35-30 градусів у струмені з одержанням спирту-сирцю.
Важливо! При бродінні яблук виділяється більше метанолу, ніж з будь-якої іншої сировини. Тож голів потрібно буде відбирати на 15-20% більше. Вже при першій перегонці можна відібрати деяку частину першого дистиляту окрему фракцію.
- Грунтуючись на міцності отриманого сирцю розрахувати кількість "абсолютного спирту", і по ньому визначити обсяг голів, що відбираються. Зробити поправку на 15-20% у бік збільшення обсягу фракції голів у разі яблучної сировини.
- Розбавити сирець до міцності 18-20 градусів для повторної перегонки.
Для другої перегонки важливо, щоб апарат не розмазував фракції: це підвищує вихід і чистоту напою. Якщо Ви поки що тільки придивляєтеся до моделей, рекомендуємо почитати відгуки про самогонні апарати, щоб дізнатися трохи більше про особливості роботи моделей дистиляторів, що сподобалися.
- Перегнати спирт-сирець із розподілом на фракції, тіло відбирати до залишкової міцності 45 градусів у струмені.
- Фракцію тіла розбавити водою до питної міцності (38-40 градусів), дати напою гармонізуватися на холоді 5-7 діб, після чого яблучний шнапс буде готовим до вживання.
Рецепт грушевого шнапса
Шнапс із груші готується так само, як і яблучний. Загальні принципи:
груші не мити, обтерти від пилу. Краще використовувати стиглі щойно зібрані плоди;
видалити серцевини, нарізати дрібними шматочками м'якоть, а ще краще зробити блендером пюре (якщо груша соковита);
на кожний кілограм грушевої м'якоті знадобиться 0,8-1 л води.
Щодо перегонки, то для грушевого шнапсу не потрібно відбирати збільшену кількість голів. Розрахунок за абсолютним спиртом буде без поправок.
Рецепт німецького шнапсу з диких абрикосів
Для браги знадобляться:
15 кг стиглих плодів;
12-15 води.
Приготування:
Абрикоси протерти від пилу сухою ганчіркою, видалити кісточки.
М'якуш перетворити на пюре за допомогою блендера.
Перекласти м'якоть у чисту бродильну ємність, залити 6-7 літрів води.
Горло ємності закрити марлею, потім забрати ємність у тепло.
Через три-чотири дні мають з'явитися ознаки бродіння.
У бродильну ємність долити 6-7 л води, що залишилися, закрити ємність кришкою з гідрозатвором (або надіти "сигнальну рукавичку").
Бродіння протікає від трьох тижнів до двох місяців, але результат вартий того!
https://samogon.net.ua