27.04.2021
І ось апарат куплений, брага дозріває, а разом із нею назріває і питання: як гнати? Поговоримо про температуру перегонки самогону на апараті із сухопарником.
Суть процесу дистиляції полягає в тому, що різні рідини киплять за різних температур. Таким чином, при перегонці браги суміш рідин розділяється умовно на три фракції: "голови", "тіло" і "хвости" самогону. “Голови” представлені переважно ефірами, альдегідами, ацетоном та метанолом. "Тіло" - це наш шуканий етиловий спирт (етанол). Іншими словами "тіло" - це те, заради чого все починається. Ну а "хвостова" фракція є так званими "сивушними маслами". Строго кажучи, це зовсім не олії, а суміш безлічі речовин, здебільшого багатоатомних спиртів, що мають маслянистий вигляд.
Фізика процесу дистиляції буде приблизно однаковою для будь-якої моделі апарата за однакового атмосферного тиску (приймемо за норму 760 мм рт.ст.). Температурний режим перегонки самогону із сухопарником або без нього буде орієнтований на такі значення:
Голови починають закипати у температурному діапазоні 65-68°C;
етиловий спирт (тіло) закипає при 78°C;
"хвости" закипають при підвищенні температури до 83-85 ° C; вода – при 100°C.
Таким чином, при відборі “тіла” необхідно підтримувати температурний діапазон 78-83°C. Найкраще орієнтуватися на показання термометра у верхній частині перегінного куба, оскільки він показує температуру пари, а це значення точніше відображає стан справ. Пройдемося по порядку із зазначенням температур перегонки браги в самогон на апараті із сухопарником на кожній стадії:
Розігрів браги на максимальному нагріванні до 60-63 ° C. Потім нагрівання різко зменшується і здійснюється плавний вихід на відбір голів (65-68 ° C). Якщо плавно зробити це не вдасться, то може статися викид браги в систему, проте на те у нас і стоїть сухопарник, щоб запобігти бризкуванню та потраплянню частинок браги в холодильник.
Відбір голів. Температурний діапазон 65-78°C. Відбір ведеться згідно з розрахованою кількістю "голів" у мл або за запахом: як тільки неприємний запах змінився явним спиртовим, починається відбір "тіла".
Відбір тіла ведеться у діапазоні від 78 до 83-85°C. При досягненні температури 85 ° C
вихід спирту стає дуже малий, починають випаровуватися "важкі" фракції - сивушні масла. На цій температурній точці збір “тіла” припиняється та починається відбір “хвостів” (зрозуміло, якщо “хвости” Вам взагалі потрібні). Що стосується температури вторинної перегонки самогону із сухопарником, то тут значення температур залишаються ті ж самі. Якщо планується друга перегонка, то першу (перегонка браги) можна проводити без поділу фракцій на максимальному нагріванні, а другу (перегонка спирту-сирцю) вже проводити з чітким контролем температурного режиму та розподілом на фракції.
Наш сайт : https://samogon.net.ua
Суть процесу дистиляції полягає в тому, що різні рідини киплять за різних температур. Таким чином, при перегонці браги суміш рідин розділяється умовно на три фракції: "голови", "тіло" і "хвости" самогону. “Голови” представлені переважно ефірами, альдегідами, ацетоном та метанолом. "Тіло" - це наш шуканий етиловий спирт (етанол). Іншими словами "тіло" - це те, заради чого все починається. Ну а "хвостова" фракція є так званими "сивушними маслами". Строго кажучи, це зовсім не олії, а суміш безлічі речовин, здебільшого багатоатомних спиртів, що мають маслянистий вигляд.
Фізика процесу дистиляції буде приблизно однаковою для будь-якої моделі апарата за однакового атмосферного тиску (приймемо за норму 760 мм рт.ст.). Температурний режим перегонки самогону із сухопарником або без нього буде орієнтований на такі значення:
Голови починають закипати у температурному діапазоні 65-68°C;
етиловий спирт (тіло) закипає при 78°C;
"хвости" закипають при підвищенні температури до 83-85 ° C; вода – при 100°C.
Таким чином, при відборі “тіла” необхідно підтримувати температурний діапазон 78-83°C. Найкраще орієнтуватися на показання термометра у верхній частині перегінного куба, оскільки він показує температуру пари, а це значення точніше відображає стан справ. Пройдемося по порядку із зазначенням температур перегонки браги в самогон на апараті із сухопарником на кожній стадії:
Розігрів браги на максимальному нагріванні до 60-63 ° C. Потім нагрівання різко зменшується і здійснюється плавний вихід на відбір голів (65-68 ° C). Якщо плавно зробити це не вдасться, то може статися викид браги в систему, проте на те у нас і стоїть сухопарник, щоб запобігти бризкуванню та потраплянню частинок браги в холодильник.
Відбір голів. Температурний діапазон 65-78°C. Відбір ведеться згідно з розрахованою кількістю "голів" у мл або за запахом: як тільки неприємний запах змінився явним спиртовим, починається відбір "тіла".
Відбір тіла ведеться у діапазоні від 78 до 83-85°C. При досягненні температури 85 ° C
вихід спирту стає дуже малий, починають випаровуватися "важкі" фракції - сивушні масла. На цій температурній точці збір “тіла” припиняється та починається відбір “хвостів” (зрозуміло, якщо “хвости” Вам взагалі потрібні). Що стосується температури вторинної перегонки самогону із сухопарником, то тут значення температур залишаються ті ж самі. Якщо планується друга перегонка, то першу (перегонка браги) можна проводити без поділу фракцій на максимальному нагріванні, а другу (перегонка спирту-сирцю) вже проводити з чітким контролем температурного режиму та розподілом на фракції.
Наш сайт : https://samogon.net.ua
Джерело: Самогонный аппарат